Fisketips

Regnbågsfiske – några råd och tips
Visste du att…
…regnbågen är den mest spridda sportfisken i världen? Den har sitt ursprung i Nordamerika, närmare bestämt Stilla Havets kustfloder. Numera finns den inplanterad i många vattendrag runt om i världen.
Regnbågen trivs i öppna vatten och går gärna i stim. Den äter insekter, småkryp, larver och småfisk. I skymningen är den mest på hugget då man ofta ser den vaka i sjöar med inplanterad regnbåge. Du hittar den oftast i strömrännor, djuphålor och där det finns vegetation på botten. Som beten används sjunkande flugor, spinnare, skeddrag, jiggar och små wobblers.
Flugmönster
Använd streamers med god rörlighet i vattnet. De skall vara gjorda i mjukt material och pulsera i vattnet, använd lite flash för att ge den bättre synlighet på de stora djupen. Kroken är i storlek 8-10. Mönstret får bli någon variant av Muddlers och marabou. Ge dem en oregelbunden gång när du tar in dem. Immitationer av småfisk skall du också prova vid detta fiske, då det ingår i regnbågens föda.
Smått och gott
-Använd en tafs på högst 1,5 meter, annars går inte flugan ner dit fisken är.
-Fisken på djupet ser inte tafsen lika bra, så sätt på en tafs mellan 0.20-0.25 så klarar du de kraftiga huggen lättare.
-Prova även att lägga ut en torrfluga på djupytorna, fisken gör då och då sporadiska attacker från djupet på någon insekt som kraschat på ytan.
Spinnfiske
Vill du spinnfiska efter regnbågen så gäller det även här att du går djupt med betet, samt att det går långsamt i vattnet. Prova med jiggar med mjuka rörliga stjärtar i flashande eller skarpa färger, små spinnare med sked som roterar även vid små hastigheter, eller med de minsta wobblerna och skeddragen. Testa detta med en ultralätt utrustning om du har, annars så lätt som möjligt. Då får du roligast !
Regnbåge på hösten
Dessa dagar kan regnbågen åka fram och tillbaka på frivattnet och frossa i de stora mängder av fjädermyggspuppor som hänger i ytan. Detta märks på fiskvaken som nu är små och försiktiga. Nu skall man fiska med myggpupps-immitationer som hänger i ytan. Små, små rörelser och mycket långsam hemtagning är vad som gäller nu. Fisken skall hitta flugan, inte tvärtom.Alltså, ha tålamod, låt flugan ligga ute i frivattnet tills du ser ett vak, rör då lite på immitationen så att fisken ser den – inte mer. Kasta inte efter fisken, dra inte hem linan – bara ge den lite rörelse. Myggpuppor är ca 5-15 mm långa, de vanligaste färgerna är mörka nyanser i rött, brunt, svart, grått och grönt.