Södra Långvattnet

Välkommen till Södra Långvattnet.

Inte långt från Mölndals Centrum, men ändå avsides  vardagsbruset ligger Södra Långvattnet, en klarvattensjö omgiven av berg och skogsklädda åsar. Med sina elva hektar tillhör den de mindre sjöarna och därmed också de trivsamma.
Du som fiskar med spö och lina kommer att finna den lagom stor för ditt behov.

Du är snabbt uppe vid vattnet med bil, men det är också bekvämt att ta buss från Broplatsen, som har sin hållplats på bara några minuters promenadavstånd från sjön.

Väl däruppe har Du en variationsrik runda framför dig med såväl branta klippor med bråda djup som små lummiga vikar. Det går utmärkt att fiska från land med fluga eller lätt haspel. Du klarar Dig med gummistövlar på fötterna.

Är du försiktig vakar fisken nämligen mycket nära land. Tillgången på fisk är god, och det är inte småfiskar.

Med hopp om god fiskelycka och trivsam avkoppling önskar vi dig hjärtligt välkommen.

Vinden skapar fiskeplatserna

Den inplanterade fiskens uppehållsplatser i sjöar varierar ofta från dag till dag. En favoritplats kan vara bra ena dagen men hopplös en annan.

Vinden har här en avgörande betydelse. Typiskt för Södra Lånvattnet är att vinden pressas in mellan de branta sjösidorna och blåser längs med sjön. Det bildas då små läfickor utefter de långa stränderna.

Längre ut drar vinden fritt förbi. Just i kanten mellan blankt och krusat vatten går fisken och vakar. Rak sydvästlig vind blåser tvärs över sjön och är svårare men inte omöjlig. Prova gärna pålandssidan trots att du får kasta i motvind. Här samlas födan.

Alltså slit Dig från Din favoritplats och skärp dina sinnen.
Det ger resultat !

Fisketips

Även om småspinnare och minsta rapalan är suveräna vill vi framhålla det fina flugfisket i Södra Långvattnet. Flera års magundersökningar av fisk ger nämligen följande tips om vad fisken har för sig. I april och maj är fisken fortfarande van att gå vid bottnen och rota (se november) men varma kvällar kläcks stora mängder fjädermygg, som är den främsta orsaken till att fisken vakar så här års. Puppor och inte minst färdiga myggor står modell för flugorna (Black gnat och brun puppa #12-#14).

Juni är sjösandsländornas tid i södra och imitationer av dessa fungerar fint månaden ut.(En brun borstig hackelfluga #12 är ett bra första alternativ). Myggen fortsätter att kläcka som tidigare.

I juli / augusti är fisket svårare men ett knep är att vänta ut de riktigt sena kvällstimmarna mellan kl 22-24. Då är nattsländorna i farten och stora saker brukar hända. (E12, Rackelhane m fl) är ett bra val.

September / oktober anses vara högsäsong av flugfiskare. Alla sorters insekter intresserar fisken. Stor variation bland flugor och fiskemetoder: Smått och stort (#8-#20) vått och torrt. Nattsländor, myror, små grå dagsländor (#16), flicksländor, kort sagt allt från mygg till trollsländor.

Isläpp av fisk

I släpp av regnbåge & öring sker regelbundet i sjön.  I sjön finns också ett naturligt bestånd av abborre, gädda & sutare.

Trivseln vid sjön

Vi är angelägna om att bevara fiskevattnets naturligt trivsamma miljö. Vi väntar oss av Dig att Du hjälper oss med detta genom att lägga skräp på avsedd plats och i övrigt uppträda med gott omdöme. Respektera andra fiskares rätt till erforderligt trivselutrymme för att ostört kunna bedriva fisket. Tack på förhand.

Färdkarta till sjön

2 km från Mölndalsbro längs Pixbovägen. Tag till höger efter kyrkogården och direkt vänster upp på den lilla vägen. Buss från Broplatsen eller Mölnlycke C. Hållplats: Kyrkogårdsgatan.